RoutesOnline

Hoenderloo en zijn woeste omgeving!

Natuur op zijn best!

Hier vind u veel informatie over wandelen, fietsen, bungalowparken, campings, de geschiedenis van Hoenderloo. Tevens leuke uitjes in de omgeving van Hoenderloo!

Hoenderloo is een zeer rustig en centraal gelegen dorp op de Veluwe. Het ligt in de provincie Gelderland. De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland! Apeldoorn, Arnhem, Hanzesteden Deventer/Zutphen, Ede , Beekbergen en Loenen liggen op korte afstand van Hoenderloo.

Natuurliefhebbers, fietsers, mountainbikers, wandelaars en rustzoekers kunnen heel het jaar genieten van de boslucht, ruimte, uitgestrekte bossen, heide, zandverstuivingen en woeste heuvellandschappen. Men kan van een welverdiende vakantie genieten op een camping, in hotel of op een bungalowpark in of nabij Hoenderloo. In de zomer verblijven er in Hoenderloo bijna vijf keer zoveel mensen als in de winter.

Wat te doen in Hoenderloo?

Het Nederlands Elektriciteitsmuseum ligt midden in het dorp. Hier kan mijn vooral de voortuitgang zien in de laatste 100 jaar van electrische toepassingen in het huishouden. De eerste elektriciteitscentrale uit Kinderdijk is hier nagebouwd. Voor de rest zijn er diverse oude motoren, een stoommachine en vele soorten lampen te bewonderen. Van buitenaf lijkt het vrij klein, maar het museum bestaat uit drie etages. Jonge bezoekers kunnen zelf schakelingen en apparaten uitproberen. Er is een vakkundige rondleiding mogelijk.

De druk bezochte ijsmaker IJs van Co is een echte aanrader met zijn overheerlijke ambachtelijk vers gemaakte ijs. Ze hebben wel 30 soorten verschillende smaken. Het ijs is verkozen tot de beste van Gelderland. Op hun website staat een live webcam.

Aan de rand van Hoenderloo ligt Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is het grootste natuurgebied in Nederland van 5.400 hectare bos en heide. In het park leven vele soorten dieren en groeien vele verschillende planten. Waaronder de uiterst zeldzame plantensoort Rode Lijst. Men kan het park verkennen met de “witte fietsen”. In Nationaal park de Hoge Veluwe ligt het Bezoekerscentrum/Museonder, het Jachthuis Sint Hubertus, het Kröller-Müller Museum en beeldentuin. Voor meer info over het Nationaal Park kijk je verder op onze webpagina Hoge Veluwe Nationaal Park.

Landal Miggelenberg

In Hoenderloo ligt ook bungalowpark Landal Miggelenberg. Het park ligt in een heuvelachtig bos van 33 hectar. Er is een overdekt zwembad met waterattracties aanwezig. Dit zeer rustig en mooi gelegen bungalowpark scoort bij Zoover het hoogst van de Nederlandse Landal GreenParks.Het park heeft zo’n 270 mooie verzorgde vrijstaande bungalows met veel privacy en eventueel WiFi.

Vanuit Landal Miggelenberg kan je direct het bos in wandelen. Men kan bij huisje 46 het park uit via klaphek. Daar vandaan kan je een geel bewegwijzerde wandelroute volgen. Deze is 6 kilometer lang en komt langs een wildscherm. Een foto staat op afbeelding hieronder. Hier kijkt men uit over een open stuk bos. Er worden vaak reetjes of zelfs groot wild gespot! Voor meer info over deze wandelroute vanaf de Miggelenberg kunt op Wandelroute Miggelenberg .

Achter het park loopt de Koudebergweg. Tegen de schemer kan men ook hier regelmatig wild spotte. Hier hebben wij in de lente en zomer ook weleens groot hert en zwijnen gezien. Er zijn in het verleden zelfs zwijnen op de Miggelenberg gesignaleerd in de nachtelijke uren. Dit hebben wij zelf ook waargenomen. Namelijk na een BBQ hadden wij wat overgebleven champignons neergelegd voor de eekhoorntjes. In de nacht kwam een zwijn al snuivend deze lekkernij oppeuzelen. Dat was wel ff schrikken.

Ook zijn er veel eekhoorntjes, vogeltjes en konijntjes te zien op het park. Onlangs zijn er 51 nieuwe duurzame grote bungalows gebouwd. Jan de Hoop heeft deze geopend op 10 juli 2015. Diverse foto’s van deze bungalows op de Miggelenberg zijn te zien op onze webpagina Miggelenberg luxe bungalows

Hoenderloo"

Prachtige bospaden Spelderholt te Hoenderloo

Princess Hotel Victoria

Naast het Nationaal Park de Hoge Veluwe, vindt u ook een prachtige viersterren Princess Hotel Victoria. Perfect voor vergaderingen, weekendjes weg of trainingskamp! Er komen vele bekende binnen- en buitenlandse voetbalclubs. Nederlands Elftal, Vitesse, FC Utrecht, Ajax, Feyenoord en zelfs FC Barcelona hebben al gebruik gemaakt van dit hotel. Het heeft dan ook een uitstekend onderhouden voetbalveld met UEFA-licentie!

Omgeving Hoenderloo

Op 12 kilometer afstand van Hoenderloo ligt Apeldoorn. Deze stad behoort tot de beste winkelsteden van Nederland. Paleis het Loo is ook in deze stad te vinden. Bij het Paleis het Loo bevinden zich de hoogste bomen van Nederland. Dit zijn de Douglassparren van wel 50 meter hoog. Prinses Julia heeft deze bomen gered van kap bij de restauratie van de paleistuin.

In Apeldoorn is ook de Apenheul te vinden. Hier kunt u zelf tussen de dieren lopen.

Pretpark de Koningin Julianatoren is vooral een ideaal uitje voor hele jonge gezinnen. Hier vind men wel 60 verschillende attracties. Jul de torenmuis en Julia geven er spectaculaire shows met hun vrienden in de circustent. De Julianatoren is het huis van Jul. Bovenin deze toren heeft men een schitterend uitzicht over het park. Julia heeft een eigen huisje achterin het pretpark. Regelmatig zijn er meet en greets met twee muizen. Op YouTube kan men diverse video’s van pretpark de Julianatoren bekijken om alvast in de stemming te komen.

In Arnhem kan men naar het Openluchtmuseum. In dit museum kan men zien hoe het leven er uitzag op de boerenerven, in bedrijven, in cafés en in de winkels.

De hele mooie dierentuin Burgers Zoo in Arnhem ligt schitterend gelegen tegen een heuvel. Ze hebben er onder ander het Ocean met een inhoud van 8 miljoen liter water en een overdekte Bush waar wij heerlijk hebben gegeten op het terras. Nieuw was het de Klimjungle voor de kids bij het restaurant! Was wel heel fijn dat de kids even hier binnen konden ravotten aangezien buiten in de grote speeltuin alles nat was.

Ouwehands Dierenpark ligt een stukje verder rijden in Rhenen op De Grebbeberg. Dit park heeft een speeljungle RavotAapia en Expeditie Berenbos! En de ijsbeer-tweeling mag men zeker niet missen.

Hoenderloo Groep en geschiedenis Hoenderloo in het kort

In 2014 vierde het zijn 175 jarig bestaan. In 1804 vestigde namelijk Elbert Elbers zich als pachtboer op Hoog Baarlo (gemeente Ede). Een buurtschap bij Hoenderloo. Hoenderloo bestond toen nog niet.Elbert Elbers was de eerste bewoner van Hoenderloo. Hij vertrok alweer in 1814. Albert Brinkenberg wordt officieel als eerste bewoner aangezien, omdat hij zich permanent in Hoenderloo vestigde.

De zwerver en schapenherder Brinkenberg kwam uit Beekbergen. Hij trouwde en kreeg drie kinderen. Om zijn gezin te kunnen huisvesten maakte hij eerst een hutje onderaan de Franse Berg in 1813. Dit ligt achter het huidige Kröller-Müller museum.

Het was alleen heel onverstandig om een hut onderaan een heuvel te maken. Na een flinke regenbui liep namelijk het regenwater zijn hut binnen. Zijn tweede hut bouwde hij ten plaatse van het huidige café-restaurant Rust een Weinig. Hij noemde deze hut ‘Het Hoenderloo’. Wijzend op de vele korhoenders die er rondliepen.

Langzaam vormde zich een kleine huttenkolonie. In 1840 telde de buurtschap 24 armzalige plaggenhutten. Waarvan negen binnen de grenzen van het huidige Hoenderloo. Heldring telde nog zes hutten in Ede. Drie op Hoog Baarlo en zes op de Bunte.

Dominee Heldring uit het Betuwse Hemmen zorgde rond 1850 er voor dat het dorp een drinkwatervoorziening, een school en een eigen kerk kreeg. In 1851 stichte dominee Heldring, onderwijzer Bernardus Gangel en zijn vrouwde ‘Stichting Hoenderloo’.

Tegenwoordig is dat de Hoenderloo Groep. Een instelling voor jeugd- zorg en onderwijs die een tijdelijk thuis biedt aan enkele honderden jongeren met gedragsproblemen.

Rijke investeerders begonnen met de ontwikkeling van de bosbouw en recreatief landgoed rondom Hoenderloo rond de 19de eeuw. Hierdoor ontstond veel werk, waardoor Hoenderloo als dorp langzaam aan groeide. Veelal rendeerden deze bezittingen moeilijk.

Daarnaast ontbrak het de erfgenamen vaak aan binding met de landgoederen. Vele landgoederen werden daardoor verkocht aan de overheid of natuurbeschermings- organisaties. De overheid is nu de belangrijkste eigenaar van landgoedbossen op de Veluwe.

Hoenderloo behoort voor een klein gedeelte bij de gemeente Ede. Mogelijk is dit gebeurd bij de verdeling van de buurt Otterlo. Volgens Dominee Heldring bestond Hoenderloo op 22 augustus 1845 uit dertien gezinnen in Hoenderloo, zes gezinnen op ‘Hoog Baarlo’ en de overige 34 gezinnen in het gebied ‘De Bunte’.

De oude grenzen van Hoenderloo, Hoog Baarlo en De Bunte zijn niet precies bekend. Hoog Baarlo is op gegaan met het Apeldoornse deel van Hoenderloo. Alleen het naambord van de buurt Hoog Baarlo vermeldt de naam van de gemeente Ede. Dat ook enkele woningen aan de westkant van de Deelenseweg en de ingang (oost) van het Nationale Park De Hoge Veluwe tot de gemeente Ede behoren is niet zichtbaar. Voor meer info over het Nationaal Park kijk je verder op onze webpagina Hoge Veluwe Nationaal Park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *