RoutesOnline

Hoge Veluwe Nationaal Park

Hoge Veluwe Nationaal Park

Het natuur en cultuur park Hoge Veluwe Nationaal Park ligt tussen Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen in. Het Park is begin vorige eeuw opgericht door handelaar én jager Anton en kunstliefhebster Helen Kröller-Müller.

Door het steeds blijven aankopen van meer grond is het Nationaal Park de Hoge Veluwe nu zo’n 5000 hectare groot. Het bestaat uit bossen, heiden en stuifzandduinen. Het park werd omheind en edelherten, wilde zwijnen en moeflons werden uitgezet.

Ze lieten het Jachthuis Sint-Hubertus door ontwerper Berlage ontwerpen. Later ging ontwerper Van de Velde er mee verder, omdat Berlage de bemoeienissen van het stel zat was. Van bovenaf zie dat het de vorm heeft van een gewei.

Door geld te kort werd het museum niet afgemaakt in het begin. Later maakte Anton en Helene van het park een stichting. Door middel van subsidie van het Nederlandse Rijk kwam er uiteindelijk toch een kunstmuseum. Mede daardoor werd de Hoge Veluwe Nationaal Park openbaar gemaakt voor iedereen.

Kijk op de officiële website van de Stichting Nationale Park De Hoge Veluwe voor meer info. Stichting Nationaal Park

Natuur en dierenrijk

De natuur en het dierenrijk is op het Nationaal Park de Hoge Veluwe erg uitgebreid. Het park heeft verschillende bomen, planten, bloemen, struiken, zandverstuivingen, mos soorten en heiden. De jeneverbesbos is hiervan zelfs beschermd.

Men kan er onder ander de volgende diersoorten aantreffen. Grote edelherten, wilde zwijnen, moeflons, reeën, vossen, dassen en heel veel diverse vogelsoorten. Ook zijn er vele insecten te vinden. Zelfs zijn er adders en salamanders te vinden!

Activiteiten

Er zijn veel rondwandelingen uitgezet met gekleurde paaltjes. Van deze wandelingen is ook een kaart verkrijgbaar. Ook is er de mogelijkheid om met de GPS op pad te gaan. Voor de echte wandelaars is er een lange afstandswandeling te volgen.

40km aan fietspad ligt er om te verkennen met de gratis witte fietsen of natuurlijk met eigen fiets.

Het park is te bezoeken met paard (maneges in de omgeving die paarden verhuren). Met je paard mag men van de bospaden afgaan.

In het restaurant de Koperen Kop kan men uitrusten en wat nuttigen na al het wandelen en fietsen.

Kunst en Cultuur op National Park?

Het Kröller-Müller museum met schilderijen van Vincent Van Gogh en Pablo Picasso en nog meer. In de beeldentuin staan diverse werken van bekende kunstenaars. Rondleiding door het Jachthuis Sint-Hubertus. Het Museonder waar je tussen de wortels van een boom kan lopen.

Rondleidingen met boswachter en rondleiding met aparte onderwerpen zijn mogelijk.

Hoge Veluwe Nationaal Park is het gehele jaar geopend. Mensen die rust, natuur en cultuur zoeken, is een bezoekje aan het Park de Hoge Veluwe zeker de moeite waard.

Hoge Veluwe nationaal park

Heerlijk rustig in de natuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *